Welke (meest voorkomende) Luchtbuksen zijn er?

Luchtbuksen zijn een populaire vorm van schietsport. Ze zijn relatief veilig en gemakkelijk te gebruiken, en ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan doeleinden, zoals plinking, schieten op doelen en ongedierte bestrijding.

Typen luchtbuksen

Er zijn vier hoofdtypen luchtbuksen:

 • Veerbuksen zijn de meest voorkomende typen luchtbuksen. Ze worden aangedreven door een veer die wordt gespannen door de loop te knikken. Veerbuksen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, maar ze zijn niet zo nauwkeurig als andere typen luchtbuksen.

Norica Luchtbuksen. Een premium merk uit Spanje. Shogun is hoofd dealer.

 • Persluchtbuksen (PCP) zijn een type luchtbuks dat wordt aangedreven door perslucht uit een cilinder. PCP-buksen zijn nauwkeuriger dan veerbuksen en kunnen ook sneller worden afgevuurd. Ze zijn echter ook duurder en complexer om te gebruiken.

Airmaks Arms - PCP Luchtbuksen - De meest preciese luchtbuksen

 • Pompbuksen zijn een soort persluchtbuks die wordt aangedreven door lucht die handmatig wordt opgepompt. Pompbuksen zijn minder nauwkeurig dan PCP-buksen, maar ze zijn ook goedkoper en eenvoudiger te gebruiken.

Crosman recreatieve pompbuksen

 • CO2-buksen zijn een type luchtbuks dat wordt aangedreven door vloeibare CO2 uit een cilinder. CO2-buksen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, maar ze zijn niet zo nauwkeurig als PCP-buksen.

 

co2 luchtbuks van crosman

Multischots luchtbuksen

Sommige luchtbuksen, zoals PCP-buksen en CO2-buksen, kunnen meerdere schoten achter elkaar afvuren. Deze buksen hebben een magazijn waarin meerdere pellets kunnen worden opgeslagen.

Kosten

Luchtbuksen variëren in prijs van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s. De prijs hangt af van het type, de kwaliteit en de functies van de buks.

Keuze van een luchtbuks

Bij het kiezen van een luchtbuks is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Budget: Luchtbuksen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan prijsklassen.
 • Doel: Wat ga je met de luchtbuks doen? Als je wilt schieten op doelen of jagen, heb je een nauwkeurige buks nodig. Als je alleen wilt plinken, is een minder nauwkeurige buks voldoende.
 • Ervaring: Als je een beginner bent, is het beter om te beginnen met een eenvoudige buks. Als je meer ervaring hebt, kun je overwegen om een ​​complexere buks te kopen.

Veiligheid

Luchtbuksen kunnen gevaarlijk zijn als ze niet veilig worden gebruikt. Het is belangrijk om altijd de veiligheidsvoorschriften te volgen bij het gebruik van een luchtbuks.

Hier zijn enkele tips voor veilig gebruik van een luchtbuks:

 • Richt nooit een luchtbuks op iets dat je niet wilt raken.
 • Draag altijd een veiligheidsbril bij het gebruik van een luchtbuks.
 • Houd de luchtbuks altijd uit de buurt van kinderen.
 • Laat de luchtbuks nooit onbeheerd achter.

Conclusie

Luchtbuksen zijn een leuke en lonende hobby. Door zorgvuldig te kiezen voor de juiste buks en deze veilig te gebruiken, kun je jarenlang plezier hebben met luchtschieten.